Selskapet Grøntvedt Pelagic i Ørland er verdens største produsent av marinert sild. Nå er selskapet også i ferd med å bli en ledende aktør innen eksport av makrell. 

Marinert sild i verdensklasse

Grøntvedtfamilien, fra øya Kråkvåg, er blant de familienavn i Ørlands nyere historie som det står mest sus omkring. Familien har i en årrekke ledet hjørnesteinsbedrifter og gjort seg bemerket innen fraktfart og sildefiske. Ikke minst gjelder dette industriell foredling av sild og makrell, som begge tilhører pelagiske arter. I dag er selskapet Grøntvedt Pelagic en av verdens største produsenter av marinert sild, og dekker omkring 90 % av det skandinaviske markedet. Aktiviteten har de senere årene hatt en formidabel økning, og en stor del av produksjonen når markeder både i Europa og Asia.

Ledende på kvalitetskrav

Med anlegg på Uthaug, Brekstad og Kråkvåg i Ørland, er omkring 130 ansatte i sving når den topp moderne maskinparken går for fullt. Her har databaserte løsninger og rasjonell, fullautomatisert produksjon blitt forent på en forbilledlig måte. Det opereres med kvalitetskrav som er de høyeste i bransjen. Fra lossingen av skip til filetering og frysing går det mindre enn ti minutter. Frysing skjer på en ultrarask måte.

Er i sterkt vekst

Med gode markedsmessige utsikter ble det i 2018 søkt om tillatelse til å øke produksjonsvolumet med ferdig vare fra 20.000 tonn til 35.000 tonn. Dette er blitt aktuelt etter at Grøntvedt Pelagic har utvidet produksjonen til å omfatte makrell i tillegg til sild, og fordi sild nå leveres til utpå sommeren. Utvidelsen medfører en økning av driften til 150 dager i året. Råstoffbehovet vil også øke, til 60-75 000 tonn årlig. På sikt må det derfor ansettes flere produksjonsarbeidere.

Daglig leder i skrivende stund er Bjørnar Grøntvedt, mens sønnen Alexander Grøntvedt har stillingen som operativ leder.

Tekst og foto: Geir Gjelseth

Kategorier: Nyheter